Vad säger lagen om vinterdäck?

Ungefär fyra handflator. Det är all kontakt bilen har med vägen. Med rätt däck kör du både säkrare och tryggare. När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck.

Läs mer

Rätt lufttryck ger många fördelar

Fel lufttryck i däcken kan påverka bilens köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd. Rätt lufttryck för däcken till din bil hittar du i bilens instruktionsbok.

Läs mer

Med eller utan dubb, vad ska jag välja?

Dubbdäck eller inte – det är frågan. Här hittar du många bra tips om vad du kan tänka på när du ska byta till vinterdäck. Sverige är ett avlångt land, och det just du behöver kan skilja sig rejält beroende på var du kör.

Läs mer

Bra att tänka på - Mönsterdjup

Håll koll på mönsterdjupet. I däckens slitbana finns ett mönster som gör att däcket får bättre grepp när det är blött på vägbanan. Mönstret kan se olika ut på olika typer av däck. Olika krav på minsta lagligt mönsterdjup finns på sommaren och på vintern.

Läs mer

Vad säger lagen om sommardäck?

Här får du veta vad som gäller för sommardäck för personbilar och tunga fordon.

Läs mer

Vilket däck passar min bil?

Grundkonstruktion, dimension, mönster och gummiblandning varierar mellan olika däck. Det är den unika sammansättningen av dessa faktorer som ger däcket sin unika karaktär i förhållande till andra däck.

Läs mer

Vad är TPMS?

TPMS (Tire Pressure Monitoring System) är en teknik som används för att övervaka däcktrycket i bilar. Det är en viktig säkerhetsfunktion som hjälper till att förhindra däckskador och öka körkomforten.

Läs mer

Kan man laga en fälg?

Ibland är den där trottoarkanten närmare än man tror och innan man vet ordet av det är olyckan ett faktum och fälgen skavd. Hos oss på Borås Bil Skadecenter hjälper vi dig att åtgärda skadan.

Bästa däcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Kör in däcken

För att däcken ska sätta sig ordentlig i fälgen ska de köras in under 50–100 mil. Om du dessutom kör in dina vinterdäck försiktigt, utan rivstarter, tvärbromsningar och hård kurvtagning så håller de betydligt längre.

Hur länge håller däcken?

Vid normal körning påverkar körstil och hastighet livslängden på däcken med ca 30%. Årstiden står för 30%, biltyp 20% och resterande 20% beror på vägbeläggning och däckets inbyggda slitstyrka. Vid aggressiv körning kan körstilen svara för nästan 100% av slitaget..