Vilket däck passar min bil?

Grundkonstruktion, dimension, mönster och gummiblandning varierar mellan olika däck. Det är den unika sammansättningen av dessa faktorer som ger däcket sin unika karaktär i förhållande till andra däck.

När du söker efter rätt däck till din bil är det viktigt att ta hänsyn till bilens specifikationer samt dina körbehov. Frågor som "vilken sorts väglag passar mitt däck bäst för?" och "vilken hastighet är det optimala för mitt däck?" är några av de vanligaste frågorna.

För att hitta det bästa däcket för din bil är det viktigt att konsultera en auktoriserad däckverkstad. Vi kan hjälpa dig att välja rätt däck baserat på bilens mått och prestanda samt dina körvanor. Ett felaktigt val av däck kan påverka bilens säkerhet, prestanda och bränsleförbrukning.

Däckens alla koder

1. Däckets dimension: 205/55 R 16: Första siffran anger däckets sektionsbredd 205 mm. Andra siffran anger däckets profilförhållande, dvs. höjd i förhållande till bredd. Bokstaven R betyder radialdäck, dvs. att stommen är av radialtyp. Siffran 16 anger fälgdiametern i tum.
2. 91V: Belastningskod och hastighetskod: Siffran 91 betyder att detta däck tål en belastning på 615 kg. Koden V betyder att detta däck tål en maxhastighet av 240 km/h. XL innebär att däcket är förstärkt och tål en högre belastning än annars.
3. RADIAL TUBELESS: Tubeless” (TL) innebär att detta är ett slanglöst däck.
4. MAX LOAD 530 KG. MAX PRESSURE 300 KPA. Max bärförmåga och max lufttryck, i det här fallet 300 kPa (3 bar).
5. E17. E-märkning som visar att däcket är godkänt för användning inom EU.
6. 3312. Tillverkningskod som anger när däcket är tillverkat. 3312 betyder vecka 33 2012.
7. TREADWEAR 340. TRACTION A. TEMPERATURE A. USA-kvalitetsnorm för slitstyrka, väggrepp och temperaturtålighet.
8. ROTATION. Märkning som anger om däckets mönster har bestämd rullriktning.
9. VOL. VOL-märkningen anger att däcket är ett originaldäck. Dvs att det är utvecklat för att passa just din Volvomodells köregenskaper.

Mer än bara ett snyggt tillbehör

1. Diameter. Anges i tum. Är fälgen för liten får inte bromsarna plats innanför fälgen.
2. Bredd. Anges i tum. En alltför bred fälg kan göra att däcket går emot hjulhus eller hjulupphängning.
3. Offset. Avståndet mellan fälgens centrumlinje och anliggningsyta. Varje bil är konstruerad för ett visst offset. En fälg med fel offset förändrar bilens köregenskaper och påverkar också säkerheten vid punktering. Så kallade Spacers för att ändra offsetmåttet är inte att rekommendera.
4.Centrumhålets diameter. Rätt mått på centrumhålet är viktigt för att hjulet ska centrera rätt. Lösa passningsringar är direkt olämpliga och ska inte användas.
5. Antal hjulbultar. Vanligen fem, ibland fyra.
6. Bultcirkeldiameter. Diametern på den tänkta cirkel som passerar genom centrum på hjulbultarna.
7. Hjulbultarnas dimension, t ex M 14. Anges i tum. En alltför bred fälg kan göra att däcket går emot hjulhus eller hjulupphängning.

Däckmärkning

EU:s däckmärkning liknar den som finns för vitvaror och graderar däcken utifrån tre egenskaper: bränsleeffektivitet, våtgrepp (bromssträcka på vått underlag) och externt buller. Tillsammans ger de en fingervisning om däckets kvaliteter. EU-märkningen är framförallt framtagen för att påvisa dessa egenskaper. Dubbdäck är för närvarande undantagna EU-märkningen. Den bästa rekommendationen får du alltid av din Personliga Servicetekniker.