Vår historia

Med snart 90 år i Borås och Sjuhäradsbygdens tjänst 

1936

Oscar Andersson, sonen från Leksberg beger sig på mitten av 1930-talet till Borås och Sjuhäradsbygden.

Med en okuvlig energi och sunda affärsidéer, vilka faktiskt än idag genomsyrar hela Borås Bil gruppen, startar han sin verksamhet som driven Volvohandlare 1936 under namnet Borås Automobilförsäljning. Ett dåtida bilhandlaräventyr kan tyckas, men en historia med stor betydande roll för dagens Borås Bil gruppen med verksamhet runt om i Sjuhärad och viljan att göra ditt bilägande enklare.

1940-talet

1949 ändras namnet till AB Borås Bil & Traktor.

1950-talet

1951 står den nya anläggning på Göteborgsvägen 35 klar med verkstadslokaler för både lastvagnar och personbilar.

Lika viktig som personlig service är arvet från tidigare ledarskap. När Oscars fru Karin Andersson tillsammans med svåger Helmer Beckius 1956 tar över ledarskapet efter Oscars bortgång leds företaget in i ett starkt expansivt skede.

En ny anläggning byggs i Kinna (nuvarande polishuset).

1960-talet

1962 byggs anläggningen på Göteborgsvägen om för att personbil och lastvagnsverkstäderna ska få skilda lokaler samtidigt som mekanikerna specialiseras.

Karin och svågern Helmer fortsätter på den inslagna vägen och startar lastvagnsförsäljning i Ulricehamn och köper in tomtmark för den planerade framtida byggnationen av en lastvagnsverkstad på Hulta i Borås. Lastvagnar växer expansivt, både vad gäller försäljningsvolymer, men också själva lastbilen som blir både större och längre.

I oktober 1969 står den nya lastvagnsanläggningen på Hulta i Borås klar. En anläggning som idag inrymmer däckhotell, nybilsförsäljning och lunchrestaurang.

1970-talet

AB Borås Bil & Traktor fortsätter att växa med ansvar och i oktober 1972 invigs Kinna Bils nya anläggning på Verkstadsgatan.

1974 lämnar Karin över ägandet till sina döttrar, Elisabeth och Kerstin.

I april 1976 är anläggningen på Hulta som inhyser koncernens huvudkontor och personbilsförsäljning i Boråsområdet inflyttningsklar.

Karlbergs Bil AB i Ulricehamn med filial i Tranemo förvärvas 1978 och byter namn till Bogesunds Bil. Den senare etableringen i Svenljunga med inköp av tomtmark och fastighet gör nu att Volvoagenturen är heltäckande i Sjuhäradsbygden.

Företaget är nu en mindre bilkoncern.

1980-talet

Vi går nu in i en fas med datorisering och effektivisering. Nu jobbar man efter tesen ”Företag som inte förbereder sig för framtiden, har ingen framtid”. En ändamålsenlig och trivsam anläggning med modernt datasytem ger god grund och möjlighet inför framtiden, dock inte utan den ryggrad som genomsyrar företaget – småskalighet, närhet och personligt bemötande.

1982 utökar vi portföljen med ett nytt varumärke, Renault.

1984 erhåller AB Borås Bil & Traktor utmärkelsen "Årets Volvohandlare".

Vid 50-årsjubileet 1986 har koncernen 304 anställda och säljer 2 463 nya och 2 557 begagnade bilar.

1990-talet

AB Borås Bil & Traktor byter namn till Borås Bil Personbilar AB och flyttar samtidigt lastvagnsverksamheten till Borås Bil Lastvagnar AB.

2000-talet

2008 förvärvas Lindgårde Bil AB i Svenljunga, och med införlivas också agenturen för Ford i Sjuhärad. Borås Bil Personbilar är nu auktoriserade återförsäljare för Volvo, Ford, Renault och Dacia.

2009 tar nuvarande ägare, Elisabeths döttrar och Karins barnbarn Katarina och Kristina över och familjeföretaget drivs vidare utav tredje generationen.

2010-talet

I samband med 80-årsjubileet 2016 används numer namnet Borås Bil gruppen för att samla alla våra verksamheter under samma namn.

I mars 2019 stod Europas modernaste serviceanläggning för lastbilar och bussar äntligen klar och efter 50 år på Hulta gick flyttlasset för lastvagnar till Viared. Tillsammans med den senaste tekniken installerades också Borås kommuns största solcellsanläggning på taket.

2020-talet

I december 2020 förvärvas Getängs Bilservice AB. Förvärvet av MECA-verkstaden är ytterligare ett steg i för att stärka Borås Bil inför framtiden. Det är även satsningen på ett helt nytt skadecenter på Viared som stod färdigt 2022. Tosseryds Billackering införlivades i Borås Bil gruppen, vilket medförde att vi nu har all specialistkompetens samlad för att kunna hantera skadade bilar på bästa, och mest effektiva sätt.

Under 2022 avslutas Fordagenturen och Borås Bil gruppen blir nu ny återförsäljare i Sjuhärad för Peugeot, Citroën samt Maxus utöver Volvo, Renault och Dacia.

2023 slog portarna till MECA Bogesunds Bil upp portarna i Tranemo och i samband med det påbörjades även ombyggnation och anpassning av lokalerna för att kunna möta framtidens behov.