Så förbereder du bilen för sommaren

När din bil fått uppleva hårda tider som en vinter med en del salt på vägarna men även en del flis som slår upp både lack och glas kan det vara skönt med en genomgång av den inför sommaren. Vi har tipsen för att för att hjälpa dig med dessa saker. Det är hög tid att förbereda både bilen och dig själv för en säker och bekväm bilfärd.

Mehdi Nazari,

personlig servicetekniker i Borås har många tips och får en hel del frågor från kunder hur de skall ta hand om bilen inför sommaren.

Mehdis tips inför sommaren:

  • Kontrollera vindrutan

  • Kontrollera torkarbladen

  • Kontrollera dina däck

  • Tvätta bilen både utvändigt som invändigt

  • Åtgärda eventuella skador på bilen

  • Se över din AC

  • Kontrollera din bromsvätska

– Vindrutan kan fått ett eller flera stenskott, det går lätt att laga dessa bara ni tar det i tid. Sätt på ett plåster på rutan så fort ni får stenskottet, detta hämtar du gratis på någon av våra anläggningar. Ibland händer det dock att det blir långa sprickor eller stenskottet sitter på fel ställe, ja då kan det vara så att vi behöver byta vindrutan. Vi hjälper dig naturligtvis med denna bedömningen. Kom bara förbi.

–  När du nu har kört bilen med mycket salt och i sträng kyla, kan det vara så att dina torkarblad blivit slitna, då kan det vara dags att byta dessa. Mycket regn på vår eller sommar kan göra att du ser lite sämre. Läs allt om bilglas här

– Har du skiftat till sommarhjul?  Glöm inte att kontrollera däcktrycket. Fel lufttryck i däcken kan påverka bilens köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd.

– Har du rätt vinklar på dina hjul? Det är lätt att köra på någon kantsten eller i en håla som du inte såg i mörkret på vintern, ser över dina hjulvinklar genom att boka en hjulinställning så håller däcket mycket längre.

– Nu kan det vara dags att se över finishen på bilen, Insidan kan vara en sak att göra med tanke på hur allt salt, grus och smuts som kommit in i kupén men även utsidan är viktig. En ordentlig utvändig tvätt som gör att bilen ser fin ut eller varför inte komplettera med en lackbehandling som får den att skina som om den var ny.

– Snart kommer den riktiga värmen och då kan det vara bra att fundera på hur din AC-anläggning i bilen fungerar. Gör en enkel kontroll genom att slå på fläkten för fullt och känn med handen om det kommer kyla. Annars kan vi boka in din bil på en felsökning.

– Har du under vintern fått en repa, skrapmärke eller en mindre buckla från ett dörruppslag går det många gånger att ordna detta med en mindre reparation som inte kräver att du kontaktar ditt försäkringsbolag.

– Bromsvätskan samlar vatten vilket gör att systemets kokpunkt minskar, då kan i värsta fallet bromsarna sluta att fungera. Tillslut kommer rör och hela hydrauliksystemet rosta inifrån till följd av högre kostnader.