Rätt bilvård förlänger bilens livslängd

Att rengöra din bil regelbundet är viktigt av flera anledningar. Genom att hålla bilens exteriör ren och fräsch ökar du både livslängden på bilen samt andrahandsvärdet. En smutsig bil syns även sämre i mörkret vilket påverkar din trafiksäkerhet. Men det finns några saker du bör ha i åtanke innan du bestämmer dig för att tvätta din bil.

Undvik att tvätta hemma

Vi avråder dig från att tvätta bilen hemma. Rengöringsmedlet som du använder dig av är inte den stora boven i dramat, utan smutsen som sitter på din bil. Smuts i form av däckpartiklar, olje- och bränslerester och vägsalter följer med ner i din dagvattenbrunn och påverkar miljön negativt.

Tvätta på en miljöcertifierad tvättanläggning

Tvätta i stället bilen på någon av våra miljöcertifierade Tvätta-anläggningar! På Tvätta får du en mild och skonsam biltvätt som skyddar lacken och värnar om miljön. Med ett flertal tvättprogram att välja på vågar vi säga att anläggningarna har något för alla. Anläggningarna har reningsverk som filtrerar det smutsiga vattnet från giftiga kemikalier – så att du kan tvätta bilen med gott samvete.

Tänk på detta innan du tvättar bilen i en automattvätt:

• Ta bort husvagnsspeglar, takräcken eller dylikt.
• Har du takbox? Välj ett program anpassat för det.
• Lämna släpet hemma.
• Ta bort antennerna, det finns en risk att dessa bryts av i tvätten.

För dig som vill göra det själv

På våra anläggningar i Borås och Ulricehamn hittar du även gör-det-självstationer. Där kan du som föredrar att göra det själv tvätta din bil, dygnet runt.
Låt oss guida dig i hur du tvättar din bil i någon av våra gör-det-självstationer. Väljer du att göra alla steg får du en ordentligt ren bil.

1. Spraya hela bilen med avfettning. Om du använder dig av kallavfettning ska du undvika gummit på bilen (till exempel torkarbladen och runt fönstren). Avfettning hjälper till att få bort den värsta smutsen som i längden är skadlig för bilens lack.

2. Efter avfettning är det dags för högtryckstvätt. Börja spola nedifrån och upp – upplöst smuts ska rinna över en ren yta. Vår högtryckstvätt har lite avfettning i sig vilket är bra för att få bort det ihärdiga smutset.

3. Nu är det dags för skumtvätt! Stryk på skumtvätten med hjälp av borsten som du hittar i den högra lansen. Spola sedan av med varmvatten.

4. Fortsätt spola av din bil, men den här gången med högglansvatten. Då torkar bilen utan att det blir fläckar.

5. Avsluta tvätten med att applicera vax över hela bilen med hjälp av högtryckslansen. Bilvax skyddar lacken mot slitage, UV-strålning och andra påfrestningar.

⚠ OBS! Det är absolut förbjudet att ta med egna rengöringsmedel till våra gör-det-självstationer, eftersom våra reningsverk inte är anpassade för att ta hand om dessa.

Eller så gör du det enkelt för dig

och låter våra bilvårdsspecialister ta hand om din bil på allra bästa sätt!

Boka bilvård!