Då är foliering bäst för bilen

Ute i trafiken möts vi varje dag av personbilar och lastbilar med företagsloggor, reklambudskap och kontaktuppgifter på display. Foliering, eller carwrapping som det också kallas, är självhäftande vinylfolie som läggs utanpå lacken för att snabbt och enkelt förändra utseendet på bilen. Den är ett praktiskt och prisvärt alternativ till lack, som skyddar underlaget och går att byta ut efter tycke och smak.

Även om foliering är något som många mest associerar till företagsbilar så blir det mer och mer populärt även bland privatpersoner. För den med en finare bil är det ett bra komplement som skyddar lacken mot stenskott eller annan yttre påverkan. För andra kan det vara ett sätt att ändra utseendet på bilen för att fräscha upp den. Den trendkänsliga kanske vill göra en tillfällig ändring på hela, eller delar av, bilen.

Helfoliering och delfoliering

Foliering går att göra på en rad olika sätt. Allt beror på önskemål, syftet med folieringen och bilens förutsättningar. Företag kanske bara vill foliera en del av bilen med företagets färger eller logotyp. Det kallas delfoliering och är även vanligt bland privatpersoner som kanske vill ha några detaljer på bilen som sticker ut eller skyddar. Det går exempelvis att delfoliera backspeglar, motorhuv eller tak med en annan finish än övriga bilen, som en effektfull detalj. Detsamma gäller för skyddande transparent folie. Där kan du välja att bara foliera de ytor som är mest utsatta för stenskott eller skador från solen.

Med helfoliering finns möjligheterna att förändra bilens utseende totalt. Förnya med en helt ny färg, eller fräscha upp med liknande nyans som tidigare. Foliering brukar hålla runt 3–4 år vid normalt slitage där bilen används året runt, förutsatt att bilen vårdas lika bra som en bil utan folie. Blank, matt, metallic, mönstrad eller präglad – oavsett val av folie bevaras den underliggande lacken i samma fina skick under hela användningsperioden.

Fördelarna med foliering

Fördelarna med foliering många. Det är billigare än lackering, och skyddar den underliggande lacken mot skador utifrån. Det går snabbt och enkelt att byta utseende på bilen och du som ägare kan med enkla medel följa trender eller förnya utseendet på bilen för att höja dess värde. Eftersom foliering inte är beständigt så går det byta färg på bilen utan att anmäla ändringen till Transportstyrelsen. Det är ett effektivt sätt för ett företag att marknadsföra sig på och nå ut med sitt budskap till många mottagare. För den som inte vill ändra utseendet på bilen, men bara skydda lacken ytterligare så är det också ett bra komplement för extra skydd mot stenskott eller liknande skador.

Bilens förutsättningar är viktigt att ha i beaktande när du väljer mellan att foliera eller lackera om din bil. Hur ser lacken ut på bilen? Är det en fin lack utan rost eller skador så är foliering ett utmärkt alternativ till att lackera om den. Att foliera en bil som har skadad lack blir sällan bra. Folien fäster inte lika bra och rost som stängs in under folien sprider sig lättare och riskerar att förstöra bilens ytskikt ytterligare. I det fallet är det bättre att laga de skador som är på lacken och lacka bilen på nytt, annars kan det en snabb genväg som kostar mer än den smakar.

Vad kostar det att foliera hos Borås Bil?

Borås Bil kan hjälpa dig med allt från skyddande lackbehandling till stenskottslagning eller att lackera om hela bilen. Vi har även möjlighet att utföra folieringsarbeten både på företagsbilar och privata bilar. Kostnaderna för foliering och lackering är olika från bil till bil. Allt beror på vad du vill göra och vilka förutsättningar din bil har. Det bästa är att kontakta oss så vi kan få en tydligare bild av dina behov och önskemål.

Behöver du lackera din bil till följd av en skada? Då behöver du först anmäla skadan till ditt försäkringsbolag och sedan boka en skadebesiktning för att bedöma hur stor skadan är och hur den ska åtgärdas. Skadebesiktningen är alltid kostnadsfri och kan bokas enkelt över telefon eller direkt på webben. Välj det som är bäst för dig!