Trygg på vägarna i jultrafiken

Snart är en av årets största trafikhelger här. Över jul och nyår är många trafikanter ute på vägarna, på väg till nära och kära eller en vit vinter i den svenska fjällvärlden. Stressade förare, trängsel, mörker, skiftande temperaturer och ett lömskt väglag gör att olycksrisken blir stor.

Att påminna om hur du med enkla medel kan öka trafiksäkerheten är därför något som är både nödvändigt och livsviktigt. Läs mer om våra bästa tips för en säker och trygg färd för dig som ska ut och resa i jul.

Så minskar du trängsel och stress i jultrafiken

Att ta det lugnt i trafiken är en självklarhet för de flesta, men det kan vara svårt att inte bli stressad i helgtrafiken. När vi blir stressade kör vi ofta fortare än vi egentligen behöver och det är lätt att hamna för nära framförvarande fordon. Trängseln med andra biltrafikanter som också har bråttom ökar på stressen ytterligare.

Har du en lång resdag framför dig? Förbered dig med en god natts sömn och en stadig frukost. Är ni flera som reser tillsammans är det bra om ni kan dela upp bilfärden och avlasta varandra bakom ratten. Det bådar för en resa som är både säkrare och trevligare än om en person kör hela sträckan själv. Sänk hastigheten, pausa ofta och ta det lugnt. Stanna, drick en kaffe och låt julfriden infinna sig en stund.

Planera din vinterkörning

Historiskt sett är den tjugoandra och den tjugotredje december några av de mest olycksdrabbade resdagarna, medan julafton brukar vara lite tryggare. Försök att planera in en lugnare dag att resa på och att lämna i god tid, så du slipper köra under dygnets mörkare timmar.

Att planera din rutt i förväg är alltid bra. Välj de minst trafikerade vägarna och gärna dem med separerade körfält eller 2+1-vägar. Mötesseparerade körfält har färre allvarliga skador och anses säkrare. Detsamma gäller för vägar med trafiksäkerhetskameror där hastigheten blir lägre. Har du en elbil är det bra att planera in extra laddstopp. Det sista du vill är att få slut på el om du blir stående i en bilkö någonstans på vägen till helgfirandet.

Förberedelser inför bilresan i vinter

Att ge sig ut i trafiken under en storhelg med frusna vägar och många bilar i rörelse kräver en hel del förberedelser. Självklart ska du som kör vara utvilad, mätt och belåten. Tänk också på att packa väl för att undvika flygande bagage vid hastiga inbromsningar. Men det finns också en del annat att ha med i planeringen inför resan. Vi har listat några bra saker att checka av innan avfärd:

  1. Bra vinterdäck, kolla tryck och mönsterdjup

  2. Spolarvätska, kylarvätska, kolla torkarbladen

  3. Isskrapa, snöskyffel, sand/grus

  4. Varningstriangel, reflexväst, ficklampa

  5. Bogserlina, startkablar

  6. Ta med extra kläder, filtar och något att äta och dricka. Även värmeljus kan vara bra att ha.

  7. Ladda mobiltelefonen, ta med solglasögon då snön reflekterar solstrålarna

  8. Kontrollera strålkastare, blinkers, baklyktor och reflexer