Tips för en bra roadtrip

Ska du ut på längre resa med bilen i Sverige i sommar? Nedan har vi listat det som är viktigt att tänka på för att maximera bilfärden och få en trygg och bra resa.

Viktigt

Däck och reservhjul

Det skall vara rätt lufttryck och minst tre millimeters mönsterdjup. Har du dessutom lastat bilen lite tyngre än vanligt kan det vara bra att anpassa däcktrycket, det spar på både plånbok och miljö. OBS! Glöm inte att kontrollera reservhjulet också.

Vätskorna i bilen

Kontrollera  spolarvätska för att du skall ha bra sikt, olja för att det inte skall bli onödigt slitage och i värsta fal motorhaveri, glykol/kylarvätska för att bilen inte skall överhettas och börja koka.

Bra att ha i bilen

Startkablar, varningstriangel, bogserlina och brandsläckare. Skulle olyckan vara framme är det extra viktigt att du kan göra vad du kan för att visa att du ex blivit stillastående på en olämplig plats eller behöver starthjälp för att bogsera undan bilen.

Grönt kort

Ska du ut på längre resa med bilen utanför Sverige i sommar? Kontrollera reglerna avseende bil och utrustning i de länder du ska besöka och ta med ett ”Grönt kort” från ditt försäkringsbolag. Det är beviset på att bilen är försäkrad. Grönt Kort är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kortavtalet. Glöm inte av att kolla över registreringsbevis, försäkringsbevis och att du har en blankett för skadeanmälan i bilen.

Lastgaller

Använd lastgaller eller nät om det är öppet in till bagageutrymmet. Om föraren behöver bromsa snabbt hindrar nätet att packningen kastas framåt. Och luras inte av insynsskyddet över bagaget, det fungerar inte som skydd.

För att maximera myskänslan

Underhållning

Att ha bra underhållning är viktigt för både kropp och själ, tänk därför igenom underhållningen innan du kör iväg på långresor. En bra ljudbok, spellista på Spotify, podd, musikquiz eller film till barnen kan vara ett underbart sällskap. Glöm inte av att ta med hörlurar och laddare. Men se till att packa ner de grejer som inte används, de kan bli farliga vid en häftig inbromsning. Gör det till en säker vana att alltid placera saker som inte används i ryggstödsfickorna eller på golvet i baksätet.

Packa smart

Ska du bo på hotell efter vägen kan det vara klokt att packa sakerna i flera mindre väskor istället får några få stora. På så sätt slipper du släpa en massa tunga väskor i onödan.

Ladda mobilen

Se till att mobilen alltid är med dig i bilen och att den är fulladdad. Det kan också vara bra att satsa på en extra mobilladdare eller en powerbank att ha i bilen.

Bra att ha

Packa ner lite frukt, dricka och nån energibar för att hålla blodsockret på en jämn nivå, det brukar bli lugnast för alla om det är långt till nästa matställe. Lite våtservetter, hushållspapper och en soppåse är också praktiskt att ha med sig.

Billekar

Med billekar går tiden snabbare. Våra bästa tips på lekar hittar du här.

Upplev Sjuhärad med oss i sommar

Vi har genom åren samlat våra bästa utflyktsmål runt om i Sjuhäradsbygden. Vill du träffa oss kan du besöka oss i bilhallen för att få ytterligare tips. Vill du uppleva Sjuhärad på egenhand kan du ta hjälp av våra tips på sommaräventyr för att bege dig ut på en härlig roadtrip.

Bra länkar för dig som vill läsa mer