Våra bästa resmål och äventyr i Sjuhärad

Vart ska du åka i sommar om du bor i Borås, Mark, Ulricehamn eller Tranemo? Vi har ett par riktigt bra tips som vi samlat ihop från kollegor och våra kunder under åren. Det handlar om fina vandringsleder, god mat, härliga bullar, second hand butiker och vackra sevärdheter runt om i Sjuhäradsbygden.

Borås

Borås Djurpark 

Djur är kul, oavsett ålder. På Borås Djurpark finns även dem exotiska djuren från varmare breddgrader tillsammans med våra mer inhemska arter som björn och och visenter. Med den stora ytan kan det lika gärna vara en extra spännande promenad för en grupp vuxna som en helt häpnadsväckande upplevelse för de mindre barnen. 

Läs mer

Rya Åsar

Att ha en så pass orörd, stor och fin natur tätt inpå stadskärnan som Boråsarna har är inget vi vill låta dem hålla för sig själva. Rya Åsar bjuder på långa fina promenadstråk och det finns nog med plats för alla att hitta sin egen plats att finna lite återhämtning och sol på. 

Läs mer

Bruket i Wiared

Bruket är en plats i ständig förändring där samma yta agerar konsert ena dagen för att stå klar för vigsel i nästa. En plats för umgänge, samtal, kreativitet, upplevelser och minnen! På gårdens 5000 kvm ryms bageri, café, inredningsbutik, trädgård, övernattning på Brukets Camp eller i gårdens Villa samt mängder med evenemang och roligheter.

Läs mer

Eton Outlet

Enda sedan 1928 har Eton sytt och levererat skjortor från Gånghester strax öster om Borås till hela världen. Eton är känt för sina högkvalitativa skjortor och accessoarer till män, och butiken i Gånghester erbjuder dig möjligheten att köpa dessa produkter till rabatterade priser. Butiken har ett brett utbud av skjortor, slipsar, näsdukar och andra accessoarer.

Läs mer

Ulricehamn

Café Vings Kvarn

Den anrika byggnaden slog återigen upp dörrarna under våren 2022, efter 30 år av att ha legat i träda. Istället för att mala sädesslag står den gamla byggnaden från 1920-talet numera som värd för kaféverksamhet och byggnadsvårdsbutik. Kvarnen har renoverats med stor omsorg och många vackra historiska detaljer har bevarats och finns kvar i byggnaden än idag. 

Läs mer

Lassalyckans idrotts- och friluftsområde

Oavsett om du vill ta en löptur, cykla mountainbike eller bara gå ut i skogen med en härlig picknic hittar du rätt på Lassalyckan. Med flera alternativ på samma plats är det enkelt att hitta en aktivitet för alla i familjen.

Läs mer

Ulricehamnsbygdens motormuseum

I Timmele ca 6 km norr om Ulricehamn hittar du Ulricehamnsbygdens motormuseum. Bilar, motorcyklar, mopeder och andra motordrivna föremål från över åtta decennier finns samlat här.

Läs mer

Hemma på Källebacka – Fik, affär och natur

Mitt i mellan Ulricehamn och Gällstad, ungefär i höjd med Marbäck ligger “Hemma på Källebacka” som drivs av Christina och Peter. En liten gårdsbutik och café placerat mitt i den västgötska naturen. Här får du både något gott att fika samtidigt som du säkert kan hitta någon ny inredningsdetalj till ditt hem. 

Läs mer

Mark

Fabriksbutiken Kasthall

Vill du shoppa mattor och garn av hög kvalitet till en bråkdel av priset? Styr då resan till Fabriksbutiken Kasthall i Kinna som erbjuder vävda, tuftade och heltäckningsmattor till fantastiska priser. Med ett brett utbud av högkvalitativa mattor vill Kasthall förvandla ditt golv till en äkta designupplevelse – oavsett om det gäller en bostad, ett kontor, en butik, ett hotell eller det kungliga slottet.

Läs mer

Rydals museum

I Rydal strax utanför Kinna hittar du Sveriges äldsta bevarade spinneri. Här kan du ta del av fabrikens historia, se de stora maskinerna arbeta och hitta din favorit bland de olika utställningarna. På Rydals museum hittar både stora och små något som fascinerar.

Läs mer

Hanatorp strandbad

Vad vore sommaren utan bad? Förmodligen inte så somrigt. På Hanatorp strandbad vid Västra Öresjön hittar du en badstrand som passar stora som små. På campingen intill hittar ni både kiosk och restaurang för de där riktigt långa dagarna på stranden.

Läs mer

Hyltenäs kulle

Mellan Öresjöarna och Tolken tronar Hyltenäs kulle majestätiskt upp. På toppen valde köpmannen George Seaton i början av 1900-talet att bygga ett jaktslott som redan 1923 totalförstördes i en brand.
Idag är platsen ett naturreservat med milsvidd utsikt över täta skogar och glimrande sjöar där man kan avnjuta picknickkorgen vid ruinerna från slottet.

Läs mer

Tranemo

Torpa stenhus

Torpa stenhus ligger vackert beläget vid sjön Åsunden. Med sin unika arkitektur och vackra interiörer är slottet ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Det var här Gustav Vasa 1552 blev blixtförälskad i den blott 16 år gamla Katarina Stenbock, vilken kom att bli kungens tredje och sista fru.

Här kan du gå på guidade slottsvisningar, slottsteater eller besöka hantverkarna.

Läs mer

Antikrundan i Limmared

I Limmared, på samma plats som Glasets hus finns det Limmareds-borna själva kallar för “Ett Mekka för sakletaren”. Runt omkring i den lilla bruksorten Limmared finns fler second hand-butiker än du kan räkna på dina båda händer. Om du är ute efter ett fynd i södra Sverige är det absolut hit du ska åka. P.S – passa på v30, då är det “Antikveckan” med extra långa öppettider. 

Läs mer

Jälmåleden

Jälmåleden i Tranemo kommun är en 35 km lång vandringsled i naturskön miljö. Utmed leden finns flera intressanta sevärdheter så som gravfält från vikingatiden och ruiner från industriepoken på 1800-talet. Här finns möjlighet att kombinera din vandring med att paddla på Jälmån.

Läs mer

Cykla dressin

I Ambjörnarp kan du cykla dressin till Sjötofta, en tur på ca 16 km tur och retur. Utmed banan finns bland annat en vacker rastplats med grillmöjligheter vid Holmsjön. Vid vändpunkten i Sjötofta har du möjlighet att besöka ett gravfält från järnåldern.

Läs mer

Fler tips på utflyktsmål

Vi har genom åren samlat våra bästa utflyktsmål runt om i Sjuhäradsbygden. Vill du träffa oss kan du besöka oss i bilhallen för att få ytterligare tips. Vill du uppleva Sjuhärad på egenhand kan du ta hjälp av våra tips på sommaräventyr för att bege dig ut på en härlig roadtrip.