Tips på billekar

Planerar du en längre bil tur eller långresa? Frukta inte. Här är billekarna som får resan att kännas mycket kortare än vad den egentligen är.

Sifferleken

Bestäm varsin siffra mellan 1-10. Den person som lyckas se tio bilar med rätt förstasiffra på registreringsskylten vinner. Resten i bilen är förlorare.

Tysta leken

En klassiker. Den som är tyst längst vinner.

Djurleken

En passagerare börjar säga ett djur, till exempel giraff, och sedan kör nästa ett djur på sista bokstaven i det ordet – flamingo. Funkar med växter, städer eller länder också.

20 frågor

Utse en i bilen som tänker på en specifik person eller karaktär. Personen eller karaktären behöver inte finnas i verkliga livet, men bör vara välkänd. De andra i bilen ställer en fråga i taget för att på så sätt försöka lista ut vem personen tänker på. Frågorna får bara besvaras med ja eller nej. Den som sedan lyckas gissa rätt vinner rundan.

Räkna bilar

Välj varsitt bilmärke. Den som först ser 20 bilar av sitt märke vinner.

Ett skepp kommer lastat

Leken börjar med att någon säger ”ett skepp kommer lastat med A.” Nästa person har då tio sekunder på sig att säga en sak på A som skeppet har lastats med. ”Ett skepp kommer lastat med Apelsiner”, till exempel. Sedan fortsätter leken. ”Ett skepp kommer lastat med apelsiner och arbogapastej”, kanske nästa person säger. Den tredje personen säger då kanske ”Ett skepp kommer lastat med apelsiner, arbogapastejer och azteca-pizzor”. Ni förstår principen. Man har tio sekunder på sig att komma på nästa sak på samma bokstav.

Så ska det låta

Trötta på spellistan som går om och om? Stäng av bilradion och låt familjen ta ton! En person utses till spelledare och väljer ett ord, till exempel ”blomma”. Den deltagare som snabbast börjar sjunga en befintlig sång med ordet ”blomma” i texten får en poäng o.s.v. 

Norsk karaoke

Här behövs det bara en telefon och ett par hörlurar för att garantera en skrattfest. Välj ut en person som ska börja. Personen sätter på sig hörlurarna och väljer en låt (alternativt slumpas musiken fram). Personen med hörlurarna ska börja nynna med till musiken så gott det går och resterande personer i bilen ska gissa vilken låt som spelas.

Vad ser du på vägen-bingo

Förbered ett varsitt ark papper med 3×3 rutor. I rutorna skriver / ritar ni saker som ni kan tänkas se från bilfönstret på vägen. Till exempel: röd stuga, blå volvo, en sporthall osv. Glöm inte ha med er en varsin penna i bilen. 

Hitta ord på registreringsskyltar

Man kan också köra med att man får bilda ord av bokstäverna på regplåtar. 

Pipleken

En person väljer ut en sak som kan tänkas passera regelbundet utanför fönstret, till exempel en mack eller en viss vägskylt – men håller sitt val hemligt. Varje gång saken passerar piper “piparen”. De andra i bilen ska nu gissa vilken sak det är som piparen valt ut. Den som först gissar rätt blir nästa pipare och får välja en ny hemlig sak.

Upplev Sjuhärad med oss i sommar

Vi har genom åren samlat våra bästa utflyktsmål runt om i Sjuhäradsbygden. Vill du träffa oss kan du besöka oss i bilhallen för att få ytterligare tips. Vill du uppleva Sjuhärad på egenhand kan du ta hjälp av våra tips på sommaräventyr för att bege dig ut på en härlig roadtrip.