Elektrifierade bilar och skillnaderna mellan dem

Framtiden är elektrisk. Elbilar, laddhybrider och mildhybrider kommer att förändra vårt sätt att resa. Lär dig mer om elektrifiering och om hur vi kan skapa en klimatneutral framtid.


Elbil

Tyst, kraftfull och helt utan avgasutsläpp. En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.

Laddhybrid

Den kraftfulla kombinationen av en elektrisk motor och en förbränningsmotor gör att du kan pendla utan några avgasutsläpp i Pure electric-läge, samtidigt som du kan köra långa sträckor i det bränsleeffektiva hybridläget.

Mildhybrid

En effektiv teknik där elmotorn fungerar både som startmotor och generator. Elektricitet från bromskraftåtervinning stöttar förbränningsmotorn vilket ger lägre bränsleförbrukning och minskade utsläpp.

Kort om laddning

Ladda din elbil säkert, både hemma och ute på vägarna. En laddhybrid och en elbil laddas på samma sätt. Laddar du hemma rekommenderar vi att du använder en installerad laddbox snarare än ett vanligt vägguttag. Många parkeringsplatser, restauranger och bensinstationer erbjuder också laddning via utsatta laddstationer och laddstolpar.

– Ett rumstempererat batteri laddar snabbare än ett kallt eller varmt
– Ett rumstempererat batteri lagrar och levererar mest energi/kapacitet.
– Med laddbox laddas bilen snabbare, och framförallt säkrare
– Ladda din laddhybrid på 3–5 timmar

Hitta rätt sladd

Att navigera i djungeln av sladdar och kablar kan kännas överväldigande. Nedan hittar du de sladdar och kontakter som är relevanta för dig som kör i Sverige. När du laddar hemma kan du antingen ladda direkt i väggen med den medföljande Schuko-laddkabeln eller via en laddbox med Typ 2-laddsladd. Observera att för att ladda hemma behöver ditt hem genomgå en så kallad Health Check. Den utförs av behörig elektriker och är en sorts besiktning av ditt hems elsystem.

Typ 2 - standard i Europa

Att ladda via en laddbox är den vanligaste typen laddning. Med en laddbox och Typ 2-laddkabel laddas batteriet både snabbare och säkrare. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en professionell installatör när du installerar din laddbox.

Schuko - två hål i väggen

En Schuko-sladd har ett Typ 2-kontaktdon i ena änden, som pluggas in i bilen, och ett vanlig stickkontakt i andra vilket gör att du kan ladda i ett vanligt vägguttag. Sladden har en kontrollbox monterad på själva kabeln, som styr laddningen och är även utrustad med en jordfelsbrytare som slår ifrån vid 30mA. Temperaturövervakning i vägguttaget för att säkerställa att värmeutveckling inte uppstår vid laddning. Att ladda med Schuko-kontakt bör alltid ses som en tillfällig lösning då det medför risker och ska alltid föregås av besiktning av ditt hems elsystem av behörig elektriker.

CCS - sladd för snabbladdning

För bilar med en helt elektrisk drivlina finns det möjlighet att snabbladda vid särskilda laddstationer som erbjuder DC-laddning med hög kW-effekt. För att göra det krävs en snabbladdningssladd med ett särskilt kontaktdon av typen CCS. Med den här typen av sladd kan du t.ex. ladda en XC40 Recharge P8 AWD till 80% på ca 40 minuter. CSS-uttag är den europeiska standarden för snabbladdning.