Ta hand om din läder- och skinnklädsel

Hur det känns att sätta sig på ett uppvärmt skinnsäte en solig sommardag är något de allra flesta minns från vår barndom. Eller kanske ett kallt och fruset säte mitt under de kallaste vintermånaderna. Doften av läder. Ofta behagligt mjukt och följsamt eller, i andra fall, hårt, glansigt och knarrande.

Läder och skinn är något som förknippas med exklusivitet, hög kvalitet och hållbarhet. En tålig och slitstark naturprodukt som håller år efter år och oftast blir vackrare med tiden. Men för att få den där vackra patinan, och en skinnklädsel som håller länge så behöver vi komma ihåg att ta hand om den. Här har vi sammanställt en guide för dig med läder- eller skinnklädsel i bilen. Så att du kan ta hand om den på bästa sätt och få en interiör som håller sig lika vacker för varje år som går.

Slitstarkt och tåligt naturmaterial

Ett underhållet och väl omhändertaget läder är otroligt följsamt, tåligt och slitstarkt. Det är klassiskt stilrent och snyggt att se på samt mjukt och behagligt att sitta på. Det är också oerhört tacksamt och lätt att hålla rent. Fläckar torkas snabbt bort med en fuktig trasa där endast vatten behövs. Du slipper starka fläckborttagningsmedel och att gnugga bort ingrodda fläckar, eftersom ingenting fastnar på lädrets yta.

Men för att din skinnklädsel ska behålla sina fantastiska egenskaper behöver du ge den lite kärlek då och då. När lädret börjar bli blankt har du väntat för länge. En skinnklädsel som inte blivit behandlad börjar suga åt sig av spill, fukt och annan smuts som hamnar på sätet. Lädret börjar hårdna och kan då lättare få sprickor och skador som behöver repareras.

Vårda din läder- och skinnklädsel – fem enkla steg

Att rengöra och vårda din skinnklädsel är enkelt. Ha för vana att göra det regelbundet, gärna 3–4 gånger per år. Följ dessa fem steg för att få ett välmående och mjukt skinnsäte med lång livslängd:

  1. Börja med att dammsuga grundligt så det inte finns grus eller annan smuts kvar i sätet.

  2. Borsta med läderrengöring på en mjuk borste och arbeta upp ett skum så det blir ordentligt rent. Använd inte diskmedel eller tvål, det gör mer skada än nytta!

  3. Torka av hela ytan med en torr handduk och se till att du får bort alla rester.

  4. Stryk på ett tunt lager läderskyddskräm på hela ytan. Använd en torr trasa och arbeta med lätta, cirkulerande rörelser.

  5. Efter 20–30 minuter kan du torka bort eventuellt överflöd sen är ditt säte redo att användas igen!

Alternativt så låter du våra bilvårdsproffs hjälpa dig och ta hand om din bil.
Skicka prisförfrågan >

Behöver du laga skinnklädseln i din bil?

Så vad ska du göra om skadan redan är skedd? Om du kanske har fått sprickor eller revor i lädret? Skador på inredning och säten går oftast att åtgärda med relativt enkla medel. Framför allt om man använder rätt verktyg och teknik. Vi på Borås Bil gruppen hjälper dig att laga skinnklädseln i din bil. Vi använder beprövade tekniker för att åtgärda skador som uppstått genom både olyckor och normalt slitage. Med våra erfarna kollegor och utrustning kan vi reparera skinnklädseln i din bil med ett optimalt resultat. Tillsammans ser vi till att din bils klädsel håller sig ren och snygg en lång tid framöver!