Så förbereder du bilen för vintern

Det är hög tid att förbereda sig för en säker och bekväm bilfärd. En översnöad kall bil, stela fingrar och fastfrusna torkarblad. Se över bilen i tid med det som behöver kompletteras för att slippa onödigt stressiga mornar och iskalla fingrar.

Robert Johansson,

teamleader för vår verkstad i Ulricehamn har många tips för att undvika den situationen.

  • Var förberedd. När det är kallt och har snöat så ta på dig handskarna innan du går ut. Om du dagen innan har lagt en rejäl borste med isskrapa på förarsätet så vet du var du har den.

  • Ta bort snö från alla bilrutor och även från taket. Det är faktiskt olagligt att köra med för mycket snö på taket.

  • Har du dessutom varit förutseende och fällt upp torkarbladen så slipper du hacka loss och förstöra dem när de frusit fast.

  • Fokus ligger på att hålla kupén, och framför allt motorn varm inför avfärd. Det är viktigt för miljön och bilens hållbarhet.

På Borås Bil gruppen säljer vi motor- och kupévärmare, men också batteriladdare vilket kan vara bra att ha om du kör kortare sträckor.

– Dagens bilar har så mycket elektronik som drar ström. Det är GPS, AC, bränsledriven värmare och annat. Kör du då korta sträckor på vintern så tär det på batteriet och det tappar effekt, då kan det vara jättebra med en batteriladdare.

När mörkret faller på kan det vara bra att montera extraljus på bilen på grund av långa mörka körsträckor. Har man redan extraljus kan det även vara bra att se över dem så de fungerar som de ska och att glödlamporna är hela.

– Kolla så att de är fria från sprickor och rengör dem från sommarens insekter.

Roberts tips för att underlätta vinterfärden

– Låser du upp bilen med nyckel så förbered med låsolja.
– Stryk listskydd i form av en silikonvätska på dörrlisterna så att de inte fryser.
– En extra lång motorvärmarsladd kan vara praktiskt.
– Startbooster, en uppladdningsbar batterikälla som du laddar med ström. Den läggs i bilen med kablar som passar bilbatteriet.

Bra saker att ha i bilen:
– En ihopfällbar spade
– Bogserlina
– Startkablar
– Reflexväst
– Extra mössa och vantar

Kör försiktigt i vinter och var rädd om dig, bilen och dina medtrafikanter!