Privatleasing – att tänka på när du leasar bil

Privatleasing innebär att du hyr en bil under en längre tid, vanligtvis 36 månader, till en fast eller rörlig månadskostnad och utan krav på kontantinsats. Månadskostnaden grundar sig på bilens pris, restvärdet, fast eller rörlig ränta samt hur länge du vill leasa bilen.
För att teckna en privatleasing måste du ha en tillsvidareanställning eller annan typ av anställning som sträcker sig över hyrperioden. Självklart måste du ha ett giltigt körkort och vara fri från betalningsanmärkningar. Vi gör alltid en kreditbedömning i samband med beställningen av din bil.

Vad ingår i en privatleasing?

Det här ingår vanligtvis i månadskostnaden:

– Hyra för bilen
– 1000-2000 mil, körsträckan anpassas efter dina behov
– Serviceavtal under hyrestiden
– Försäkring

Kampanjer kan förekomma på t.ex. serviceavtal och försäkring. Dessa kan skilja sig från våra olika märken.

Det här ingår vanligtvis inte:

– Tilläggsförsäkringar
– Bränsle
– Vägskatt/trängselavgift
– Vinterdäck
– Däckbyte
– Onormalt slitage

Vill du göra tillval av tillbehör såsom dragkrok, vinterdäck, styling m.m. kan du göra det mot en högre månadskostnad samtidigt som du beställer bilen.

Vad händer om jag kör längre än beräknat?

När du tecknar en privatleasing bestämmer du tillsammans med din återförsäljare hur långt du beräknas köra med din nya bil under hyrperioden. Den vanligaste körsträckan är oftast 1500 mil/år, vilket blir 4500 mil på 36 månader. Kör du mer än du angivit från början tillkommer en så kallad övermilskostnad per mil. Se därför till att hitta en beräknad körsträcka som passar dig och dina behov när du tecknar privatleasing.

Vad gäller när jag lämnar tillbaka bilen efter leasingperioden?

Håll en kontinuerlig dialog med oss under leasingperioden. Vår rekommendation är att du senast 6 månader innan leasingperiodens slut kontaktar oss för att bestämma tid för återlämnande och test av bilen. Du ansvarar för att bilen vid återlämnande är i överenskommet skick.

Viktigt att tänka på när du lämnar tillbaka bilen:

– Skadeanmälan för eventuella skador på lack och glas
– Däck som ingick vid beställningen av bilen ska finnas med vid besiktningen
– Bilen ska vara tvättad och rengjord, både ut- och invändigt, när den lämnas tillbaka
– Kompletta fordonshandlingar: registreringsbevis, instruktionsböcker och servicebok

Vad är normalt respektive onormalt slitage?

När du privatleasar en bil tjänar du på att hålla den ren och fräsch samt att underhålla och serva den under hyrperioden. När det är dags att lämna tillbaka bilen är det ditt ansvar att den återlämnas i ett gott skick och där med slippa onödiga utgifter för onormalt slitage till följd av oaktsamhet.

Privatleasing Volvo

Läs mer

Privatleasing Peugeot

Läs mer

Privatleasing Citroën

Läs mer

Privatleasing Maxus

Läs mer