Hund i varm bil

Det förekommer att hundägare lämnar sin hund i bilen en varm och solig sommardag. Fönstret kanske öppnas några centimeter så att hunden ska få luft. När man sedan kommer tillbaka ligger hunden medvetslös i bilen.

Temperaturen i en bil stiger snabbt då den står i solen, trots att temperaturen utomhus bara är drygt tjugo grader. En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. De gör sig av med värmen genom att “hässja”, det vill säga flåsa och på så sätt försöka hålla kroppstemperaturen normal. Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden av att hålla temperaturen utan den drabbas av överhettning och kan snabbt förlora medvetandet och riskerar att dö om den inte snabbt kyls ned.

Enligt Svenska Kennelklubben kan en bil som står parkerad i solen uppnå en temperatur på 52 grader vid lunchtid, om det är soligt och 27 grader utanför.

Lämnas hunden i bilen när det riskerar att bli över 25 grader bryter man mot Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelse.

För att hunden ska må bra på resan – checklista från SKK

• Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
• Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
• Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
• Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
• Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till.
• Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.