VI ÄR PROFFS PÅ DÄCK

Vi vet vilka däck du skall ha, trygghet hela vägen
Vi är proffs på däck och vet vilka däck du behöver ha för just din bil. Rätt däck till rätt bil är viktigare än man kan tro. Alla bilens säkerhetssystem kan sättas ur spel om inte däcken samspelar med bilen.

Rätt däck till rätt bil
Vi på Borås Bil gruppen känner inte bara din bil, vi är även experter på vilka däck du behöver för att känna dig trygg på vägen. Ungefär som fyra handflator, det är all kontakt bilen har med underlaget. Med rätt däck kör du säkrare och mer ekonomiskt.

Välkommen att prata däck med oss!

Boka hjulskifte


– Däckhotell –

Borås Bil gruppen erbjuder trygg och bekväm säsongsförvaring i våra däckhotell till ett rimligt pris. Vi kontrollerar mönsterdjup och eventuella skador på däcken, och du behöver aldrig tänka på den tunga och smutsiga hantering det innebär att själv förvara sina däck.

Pris per säsong: 850 kr* 

*Pris vid betalning med Borås Bil-kort. Ord pris 950 kr


Borås Bil-kort ger enklare hantering

För att bli däckhotellskund rekommenderar vi att du har ett Volvo-/Renaultkort/Ford-kort eftersom betalning av avtalet oftast sker via det. Däckhotell kan tecknas av alla, oavsett vilket märke man kör.

volvokort_skugga

renaultkort_skugga_ny

ANSÖK REDAN IDAG

På Volvofinans hemsida kan du antingen hämta hem en ansökningsblankett att fylla i, skriva ut och skicka in – eller så kan du ansöka helt elektroniskt med hjälp av e-legitimation eller BankId.

Mer information om Borås Bil kortet på Volvofinans hemsida

Ansök via E-legimitation

Ansök via blankett

Ansök via CarPay

Du är också varmt välkommen till någon av våra anläggningar så kan vi hjälpa dig med ansökan och ge dig ett kort direkt!


– Lagar & Regler –

VINTER- OCH SOMMARDÄCK

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

Dubbdäck och friktionsdäck
Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

– Bra att veta –

 

BÄSTA DÄCKEN BAK
De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

DÄCKTRYCK
I bilens instruktionsbok hittar du information om rekommenderat däcktryck. Kontrollera med jämna mellanrum att däcken har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, slitaget samt innebär att bränsleförbrukningen stiger. Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.

INKÖRNING
För att däcken ska sätta sig ordentlig i fälgen ska de köras in under 50–100 mil. Om du dessutom kör in dina vinterdäck försiktigt, utan rivstarter, tvärbromsningar och hård kurvtagning så håller de betydligt längre.

LIVSLÄNGD
Vid normal körning påverkar körstil och hastighet livslängden på däcken med ca 30%. Årstiden står för 30%, biltyp 20% och resterande 20% beror på vägbeläggning och däckets inbyggda slitstyrka. Vid aggressiv körning kan körstilen svara för nästan 100% av slitaget.

– Mönsterdjup –

Tänk på att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken blir grundare än 3 mm. Även bromsförmågan på våt vägbana försämras ordentligt med slitna däck.

För att färdas säkert på våta, hala vägar rekommenderas minst 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck. 

monsterdjup_femkrona

Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck. Du kan enkelt mäta mönsterdjupet med en svensk femkrona. Mellan siffrans övre del och myntets kant är det exakt 3 mm. Mät alltid där däcket är som mest slitet.

Läs mer

 

CONTINENTAL
Fri vägassistans
Om olyckan är framme ring:
+46 (0)31-7758066
www.continental.se

NOKIAN
Fri vägassistans
Om olyckan är framme ring:
+46 (0)20-215253
www.nokiantyres.se