Så sitter barnen säkert på höstens och vinterns resor

Under höst och vinter planerar många att åka bort på en härlig familjeresa eller utflykt. Med kyligare väder kan det vara kallt i bilen under resans start och om resan är lång är det skönt för de yngre passagerarna att kunna sova en stund. Faktum är dock att tjocka ytterkläder och huvudkuddar ökar risken för allvarliga skador vid en olycka. Men trots att medvetenheten om detta är hög bland svenska föräldrar slarvar de, visar en undersökning som Volvia gjort.

Volvias kom-ihåg inför hösten och vinterns bilresor:

1. Alltid bilbälte – inga undantag.

Inte ens i hastigheter så låga som i 7 km/h kan ett barn hålla sig fast i sätet vid en kraftig inbromsning. Ett bilbälte som sitter tätt mot kroppen, mitt på axeln, nära halsen och över höfterna ner mot låren, är en livräddare. Så ta av tjocka kläder, ta bort kuddar och annat som är i vägen och låt aldrig barnet ha bältet under armen.

2. Fel håll är rätt håll för de små.

Mindre barn sitter säkrast när de åker baklänges, och det ska de göra längre än många föräldrar tror. En bakåtvänd bilbarnstol ger betydligt bättre skydd mot skador på nacke och huvud för mindre barn som ännu inte är starka nog i nacke och rygg. De svenska rekommendationerna är att barn ska sitta i en bakåtvänd bilbarnstol fram tills de är minst 4–5 år gamla.

3. Bältestol eller kudde för de äldre barnen.

För barn som har vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen är nästa steg bältesstol eller bälteskudde. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp för att bilbältet ska skydda kroppen på bästa sätt. För barn som är kortare än 135 cm är det lag på att använda bältesstol eller bälteskudde. Forskare och läkare rekommenderar dock att man använder bältesstol eller bälteskudde ända fram till dess att barnet är 140 cm och 10-12 år gammalt.

4. Gör det tillsammans.

Det är inte fel att låta lite äldre barn sätta fast bilbältet själva, men det är viktigt att dubbelkolla så att bältet sitter rätt. Passa på att samtidigt förklara för barnet hur och varför det är viktigt att man spänner fast sig på rätt sätt.

5. Säkra bilen.

Precis lika viktigt som det är att se till att både barn och föräldrar sitter säkert, är det att se till att bilen är säker. Ha alltid rätt däck beroende på väglag och byt till vinterdäck i god tid. Redan vid fem plusgrader förlorar sommardäcken de egenskaper som krävs för att slippa halkolyckor. Lösa föremål i bilen kan innebära en stor risk för passagerare så se till att packa säkert för att undvika att saker flyger omkring i bilen.

Volvias årliga undersökning om barnsäkerhet i bilen visar att bilbältet i stort sett är en självklarhet för svenska föräldrar. Men för att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen, speciellt för barn som sitter framåtvända. Därför ska en huvudkudde aldrig placeras så att bältet förflyttas från barnets axel. Tjocka vinterjackor och overaller ökar dessutom risken avsevärt för att bilbältet hamnar fel. Det utsätter barnet för större risk för allvarliga skador vid en olycka.

– Det är inte alltid det enklaste att få barnen att ta av en varm jacka i en kall bil, men det är värt det. För barn som sitter framåtvända bidrar de tjocka kläderna ofta till att bältet glider för långt ut på axeln eller upp på magen. När barnet inte fångas upp på rätt sätt av bältet vid en krock är risken stor för skador till exempel i magen eller på huvud och nacke, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsexpert på Volvia.

Hela 84 % av de svenska föräldrarna känner till att det är säkrast att ta av barnets vinterkläder, visar undersökningen. Men trots det är det endast fyra av tio föräldrar som oftast tar av eller knäpper upp barnets vinterkläder. Sofia Bergfors fortsätter:

– Vill man inte ta av jackan helt går det även bra att knäppa upp den, men då ska man vara noggrann med att dra bältet under jackan så att det sitter tätt mot kroppen: över höfterna ner mot låren och mitt på axeln. Har barnet overall på sig kan man knäppa upp den och dra ner den till höfterna så att bältet hamnar rätt. Mössa och vantar, en fleecetröja eller filt räcker långt för att hålla värmen i en kall bil.

I år har Volvia för första gången jämfört de svenska bilburna föräldrarna med sina nordiska motsvarigheter. Resultaten visar att svenska föräldrar är näst bäst, efter norska föräldrar, på att ta av eller knäppa upp barnens vinterkläder. Sämst resultat visar finska föräldrar. Bland finska föräldrar är det bara en av tio som oftast tar av eller knäpper upp barnens vinterkläder, hälften gör det ibland och hela 41 % gör det aldrig.

Om undersökningen

Varje år intervjuar Volvia över 1 000 män och kvinnor som har barn i åldrarna 0–10 år för att se hur kunskap och beteenden kopplat till barnsäkerhet i bil förändras. I 2022 års undersökning visade det sig att de små barnen åker säkrare nu för tiden, men för äldre barn är trenden oroande. 

Fakta om Volvia

Volvia, som från början var Volvos eget försäkringsbolag, specialiserar sig på försäkringar för Volvo. Volvia har i flera år jobbat aktivt med frågor inom barnsäkerhet. Med initiativ som ”Barnsäkerhetens dag”, ”Baklängesmarschen”  och “Volviabollen” har Volvia riktat fokus mot barnens rätt att alltid vara säkra i trafiken. Volvia ingår sedan 2001 i Försäkringsbolaget If och finns i Sverige, Norge, Finland och Danmark.