Tips på billekar

Ska du åka bil över hela Sverige i sommar, eller kanske ner mot varmare breddgrader? Frukta inte. Här är billekarna som får resan att kännas mycket kortare än vad den egentligen är.

´

Gul bil

Den mest smärtsamma billek vi har i Sverige.
Reglerna är enkla. Vråla ”gul bil!” så fort du ser en gul bil på vägen eller parkerad bredvid vägen. Postbilar räknas inte. Den som misslyckas med att se den gula bilen först får ett lätt slag på axeln. Om slag och våld inte är något som uppmuntras i er familj kan bestraffningen tas bort.

Lämpar sig bäst för: Personer med jämna styrkeförhållanden.

Lämpar sig sämst för: Våldsbenägna och synskadade.

Sifferleken

Bestäm varsin siffra mellan 1-10. Den person som lyckas se tio bilar med rätt förstasiffra på registreringsskylten vinner. Resten i bilen är förlorare.

Lämpar sig bäst för: Deltagare i alla åldrar. En mycket barnvänlig lek.

Lämpar sig sämst för: Personer som vill sova.

Tysta leken

En klassiker. Den som är tyst längst vinner.

Lämpar sig bäst för: Den sömnige.

Lämpar sig sämst för: Nyfödda.

Vem tänker jag på?

En person i bilen tänker på en specifik person eller karaktär. Personen eller karaktären behöver inte finnas i verkliga livet, men bör vara välkänd. De andra i bilen ställer en fråga i taget för att på så sätt försöka lista ut vem personen tänker på. Personen som svarar på frågorna får bara svara ja eller nej. Den som sedan lyckas gissa rätt vinner rundan.

Lämpar sig bäst för: Den frågvise.

Lämpar sig sämst för: Den tonåring som redan på förhand tycker att resten av familjen är gamla dinosaurier.

Räkna bilar

Välj varsitt bilmärke. Den som först ser 20 bilar av sitt märke vinner.

Lämpar sig väl för: Den som får välja först och tar Volvo, Sveriges svenskaste bil.

Lämpar sig sämst för: Den som får välja sist och sitter där med två Skoda när resten redan är uppe på 18 eller 19 bilar.

Ett skepp kommer lastat

Leken börjar med att någon säger ”ett skepp kommer lastat med A.” Nästa person har då tio sekunder på sig att säga en sak på A som skeppet har lastats med. ”Ett skepp kommer lastat med Apelsiner”, till exempel. Sedan fortsätter leken. ”Ett skepp kommer lastat med apelsiner och arbogapastej”, kanske nästa person säger. Den tredje personen säger då kanske ”Ett skepp kommer lastat med apelsiner, arbogapastejer och azteca-pizzor”. Ni förstår principen. Man har tio sekunder på sig att komma på nästa sak på samma bokstav.

Lämpar sig bäst för: Den fantasifulle som gillar gruppaktiviteter.

Lämpar sig sämst för: Den fantasilöse som hatar gruppaktiviteter.

 

*Källa: Metro.se

#Personbilar

Linda Lindström